Yeni AB CO₂ standartlarını ve ağır hizmet taşımacılığının geleceğini nasıl şekillendireceklerini keşfedin
Kamyon ve otobüsler, AB'de karayolu taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının dörtte birinden ve toplam AB sera gazı emisyonlarının %6'sından fazlasından sorumludur. Son yıllarda yakıt tüketimi verimliliğindeki bazı gelişmelere rağmen, bu emisyonlar özellikle artan karayolu yük trafiği nedeniyle artmaya devam etmektedir.
Bunu sona erdirmek için AB, fosil yakıtlara olan talebi azaltırken, hedeflerimizi yükseltmek ve AB'nin iklim ve sıfır emisyon hedeflerini karşılamak üzere ağır hizmet araçları için yeni CO₂ standartları belirlemiştir. Bu girişim, AB Komisyonu'nun 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltmayı hedefleyen "Fit for 55" paketinin önemli bir parçasıdır.
Yeni emisyon hedeflerinin kapsamı
Yeni düzenleme mevcut kapsamı genişleterek küçük kamyonlar, şehir içi otobüsler, otobüsler ve römorklar da dahil olmak üzere sertifikalı CO2 emisyonuna sahip neredeyse tüm yeni ağır hizmet araçlarını kapsamaktadır. Bu, AB'nin daha iddialı emisyon azaltma hedeflerinin belirlendiği 2030 ve sonrası için iklim hedefleriyle uyumludur:
- 2030'dan itibaren %45 azaltım (önceki %30 'dan artırılmıştır)
- 2030'dan itibaren %45 azaltım
- 2040'tan itibaren %90 azaltım
Bu hedefler, 2035 yılından itibaren orta hizmet kamyonları, 7,5 tonun üzerindeki ağır kamyonlar, otobüsler ve benzeri özel araçlar için geçerli olacaktır.
Emisyonsuz şehir içi otobüsler
Yeni yönetmelikler ayrıca 2035 yılına kadar yeni şehir içi otobüsler için %100 sıfır emisyon hedefi getirirken, 2030 yılına kadar bu kategori için %90'lık bir ara hedef belirliyor. Şehirlerarası otobüsler bu hedeften muaf tutulacak, bunun yerine emisyon azaltımı amacıyla turist otobüsleri olarak kategorize edilecektir.

Gelecek adımlar
AB, bu yeni standartları ve hedefleri belirleyerek, AB Komisyonu'na göre şu anda AB'deki tüm sera gazı emisyonlarının %20'sini oluşturan karayolu taşımacılığının çevresel etkisini önemli ölçüde azaltmayı amaçlamaktadır. Ağır taşımacılığın yaklaşık %99'u ithal fosil yakıtlara dayandığından, elektrifikasyon ve hidrojen enerjisine doğru bu geçiş AB'nin iddialı iklim hedeflerine ulaşılması için elzemdir.
Sektör için bir sonraki adım, elektrikli ve hidrojenli araçların kullanımı da dahil olmak üzere sürdürülebilir çözümleri benimsemek ve ağır taşımacılık için mevcut sürdürülebilir teknolojilerden yararlanmaktır. Bu sayede sektör yeni düzenlemelere uyum sağlayabilir ve daha yeşil bir geleceğe katkıda bulunabilir.
-
Green Energy 'un kuruluşunuzun yeni standartlara uymasına ve CO2 emisyonlarını azaltmasına nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? www.greenenergy.pro adresini ziyaret edin veya bizimle buradan iletişime geçin.